(RECEPT) Moj najdraži doručak – projice

Koristite li vikende za kuhanje? Ja da, barem jutarnje trenutke – kada nigdje ne žurim, već pravim omiljena jela i to su obično mafini. 🙂 Prije nekih godinu dana sam pronašla super recept za projice, vremenom sam ga “isklesala” kako meni odgovara i danas sa vama dijelim ovaj super – ukusni i brzi doručak. Ja proje često napravim i ujutru, prije posla, pojedem možda dvije (nisam zahtjevna – je li :D), a ostalo zapakujem u svoju slatku kutijicu i ponesem na posao. Dakle, prije jutarnje kafe ih napravim, peku se dok se šminkam – pa imam i doručak i ručak na poslu. Danas vam donosim recept za šest, sedam projica.

Pomiješajte suhe sastojke: šolju pšeničnog i kukuruznog brašna i kašiku praška za pecivo. Kukuruzno brašno možete zamijeniti palentom (za puru), a ako nemate praška – stavite prstohvat sode bikarbone – sve je provjereno. 🙂 Zatim u ovu smjesu dodajte jedno razmućeno jaje (preporučujem domaće – jer će dati prvu žutu boju), šolju jogurta ili mlijeka (jogurt mi je draži jer se tako i prave projice, ali i mlijeko neće odudarati) i maloo ulja, možda jednu kašiku. Sve to dobro promješajte i dodajte malo soli – jako malo.

Ja obično koristim šolju od oko 200 ml, a za veće količine projica, koristite i veću šolju. Kada dobijete gustu smjesu, kao na slici dva (gore) – to je to. Brzo, vjerujte! 🙂

Ja ih stavljam u silikonske kalupe koje prosto obožavam jer ih ne treba mastiti, a opet se vrlo lako odvajaju mafini od njih. Nisam ih slikala jer je smjesa gusta i pola sam je prolila okolo – ne želite to vidjeti. 😀 Peku se na 200 stepeni oko 20, 25 minuta. Kada porumene, dobiju finu žutu boju i kada ih probodete nožem, bez da nešto ostane na njemu – to je to.

Naravno, možete se igrati i – samu smjesu, prije pečenja, napuniti domaćim sirom i posuti sjemenkama lana i susama. Ja ih najviše volim ovako – samostalno i onda ih jedem uz sir, suho meso, sudžuku, džem – uglavnom, ništa zdravo. 😀 Kući, uz njih pijem jogurt ili mlijeko. Za posao, napravite njih i ponesite kuhano ili svježe povrće, uz malo sira i sjemenki – nećete se pokajati. 😉

Nadam se da vam se recept dopao i svakako mi pišite utiske! 🙂